18th Edition Mock Exam

You have 120 minutes (2 hours) to answer 60 18th Edition Questions. You must score at least 36 to pass. You may check answers after each question or wait until the end of the test to view your results. Click the start button to begin. Best of luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
1. Which of the following types of installation is not included in the special installations recognised by BS 7671? Mark one answer
A Agricultural
B Petrol filling stations
C Saunas
D Swimming pools
Correct Answer: B Petrol filling stations
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 110.2, page 21
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 110.2, page 16
2. BS 7671 does not apply to Mark one answer
A Fairgrounds
B Marinas
C Photovoltaic systems
D Railway traction equipment
Correct Answer: D Railway traction equipment
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 110.1.1, page 20
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 110.1.1, page 15
3. Which one of the following parts of BS 7671 contains greater detail of the Assessment of General Characteristics? Mark one answer
A Part 1
B Part 2
C Part 3
D Part 4
Correct Answer: C Part 3
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Contents
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Contents
4. BS 7671 states that installation design must take into account Mark one answer
A A comparison of renewable energy sources
B Anticipated electromagnetic emissions
C Current copper prices
D The effects of climate change
Correct Answer: B Anticipated electromagnetic emissions
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Page 21 132.11
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Page 21 132.11
5. Simple separation is separation between circuits by means of Mark one answer
A Basic insulation
B Double insulation
C No insulation
D Reinforced insulation
Correct Answer: A Basic insulation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Part 2
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Part 2
6. Excessive current occurring in an electrically sound circuit is known as Mark one answer
A Earth fault current
B Fault current
C Nuisance current
D Overload current
Correct Answer: D Overload current
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Part 2
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Part 2
7. Which one of these types of system earthing codes has the following description: 'neutral and protective functions combined in a single conductor'? Mark one answer
A C
B N
C S
D aT
Correct Answer: A C
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 312.2, note 3, page 55
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 312.2, note 3, page 49
8. Which one of the following needs to be considered in order to identify the characteristics of equipment likely to have harmful effects on other electrical equipment? Mark one answer
A Classification of external influences
B Compatibility of characteristics
C Continuity of services
D Maintainability
Correct Answer: B Compatibility of characteristics
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 331.1, page 57
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 331.1, page 51
9. The compatibility of harmful effects upon electrical equipment would not need to be assessed for Mark one answer
A D.C feedback
B Fault currents
C Power factor
D Undervoltages
Correct Answer: B Fault currents
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 331.1, page 57
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 331.1, page 51
10. Which one of the following is a consideration of maintainability? Mark one answer
A The EMC regulations
B The division of the installation
C The effectiveness of the protective measures for safety
D The supplies for safety services and standby systems
Correct Answer: C The effectiveness of the protective measures for safety
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 341.1, page 57
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 341.1, page 51
11. Every installation should be divided into circuits, as necessary, to Mark one answer
A Avoid discrimination problems
B Prevent unauthorised interference with safety supplies fuse
C Reduce wiring impracticability
D Take account of danger that may arise from the failure of a single circuit
Correct Answer: D Take account of danger that may arise from the failure of a single circuit
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 314, page 56
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 314, page 50
12. The prevention of indirect energising of a final circuit intended to be isolated must be achieved by Mark one answer
A Displaying a suitable DANGER notice
B Ensuring all devices are suitably labelled
C Installing a 100 mA RCD protected consumer unit
D Separation of all final circuits from each other
Correct Answer: D Separation of all final circuits from each other
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 314 (vi), page 56
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 314 (vi), page 50
13. Which of the following is not a method of fault protection? Mark one answer
A Earthing and bonding
B Electrical separation
C Placing out of reach
D Use of Class II equipment
Correct Answer: C Placing out of reach
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Basic protection
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Basic protection
14. Socket-outlets must be protected by an RCD when the socket-outlet rating does not exceed Mark one answer
A 20A
B 32A
C 45A
D 50A
Correct Answer: B 32A
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 411.3.3, page 65
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 411.3.3, page 59
15. Direct lighting strikes on structures are Mark one answer
A Directed through a discharge device
B Directed to earth
C Not specified
D Taken into account
Correct Answer: C Not specified
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 443.1.1, page 106
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 443.1.1, page 100
16. The particular requirements for locations with a risk of fire due to the nature of process or stored materials are found in Section Mark one answer
A 418
B 422
C 433
D 482
Correct Answer: B 422
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Chapter 42, page 84
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Chapter 42, page 79
17. Which of the following methods will not provide basic protection? Mark one answer
A Barriers/enclosures
B Bonding
C Insulation
D Obstacles
Correct Answer: B Bonding
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Fault protection
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Fault protection
18. A radial final circuit supplying fixed equipment is protected by a 20 A type B circuit-breaker to BS EN 60898. What is the maximum permitted value of earth fault loop impedance for this circuit? Mark one answer
A 1.09 Ω
B 1.71 Ω
C 2.19 Ω
D 3.00 Ω
Correct Answer: C 2.19 Ω
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 41.3, page 67 Table 41.3
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 41.3, page 62
19. To provide protection against electric shock, the protective measure of double or reinforced insulation relies on basic insulation and Mark one answer
A Bonding
B Connection of exposed metalwork to the protective conductor
C Earthing in the fixed wiring of the installation
D Supplementary insulation
Correct Answer: D Supplementary insulation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 412.1, page 75
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 412.1, page 69
20. A 6A BS EN 60898 circuit-breaker used to protect a circuit with a maximum permitted value of earth fault loop impedance (Zs) of 1.82 Ω would be type Mark one answer
A A
B B
C C
D D
Correct Answer: D D
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Page 62
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Page 56
21. Where there is a danger of fire due to the nature of stored materials containing dust, what must every luminaire have? Mark one answer
A A surface-mounted exposed lamps and control gear
B An enclosure with a degree of protection of IP6X
C An enclosure with a degree of protection of at least IP5X
D Class II construction
Correct Answer: C An enclosure with a degree of protection of at least IP5X
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 422.3.8 (ii), page 89
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 422.3.8 (ii), page 83
22. Installed electrical equipment which contains a significant quantity of flammable liquid require measures to prevent the spread of the liquid. Which one of the following is considered to be the minimum quantity to be classed as significant? Mark one answer
A 10 litres
B 15 litres
C 20 litres
D 25 litres
Correct Answer: D 25 litres
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 421.1.5 Note 2, page 85 421.1.5 NOTE 2
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 421.1.5 Note 2, page 80
23. What is the k factor for tinned soldered joints in copper conductors with 60℃ thermosetting insulation? Mark one answer
A 86
B 100
C 115
D 122
Correct Answer: D 122
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 43.1, page 99
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 43.1, page 93
24. Which one of the following is not a situation where overload protection devices may be omitted for safety reasons? Mark one answer
A A circuit supplying a fire extinguishing device
B The secondary circuit of a current transformer
C The supply circuit of a lifting magnet
D The supply to computers in an office environment
Correct Answer: D The supply to computers in an office environment
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: From index 433.3, page 96 then .3
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: From index 433.3, page 90, then .3
25. The required minimum impulse withstand voltage for Category II equipment within a 230 V domestic installation for overvoltage protection is Mark one answer
A 1.5 kV
B 2.5 kV
C 4.0 kV
D 6.0 kV
Correct Answer: B 2.5 kV
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 443.2, page 108
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 443.2, page 105
26. What is the minimum size of a copper earthing busbar for an installation which has a supply capacity of 250 A per phase, when considering measures against electromagnetic disturbances? Mark one answer
A 20 mm2
B 30 mm2
C 40 mm2
D 50 mm2
Correct Answer: D 50 mm2
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 444.5.7.2, page 116
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 444.5.7.2, page 114
27. Protection against overvoltages shall be provided where the consequence caused by an overvoltage could Mark one answer
A Cause a fuse to blow
B Change environmental conditions
C Damage a cable in the kitchen
D Result in interruption of public services
Correct Answer: D Result in interruption of public services
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 443.4.1, page 107
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 443.4, page 101
28. In the image, what is conductor A? Mark one answer
A Circuit protective conductor
B Earthing conductor
C Main protective bonding conductor
D Supplementary bonding conductor
Correct Answer: B Earthing conductor
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 2.1, page 45
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Figure 2.1, page 39
29. In the image, what is conductor Y? Mark one answer
A Circuit protective conductor
B Earthing conductor
C Main protective bonding conductor
D Supplementary bonding conductor
Correct Answer: C Main protective bonding conductor
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 2.1, page 45
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Figure 2.1, page 39
30. Which one of the following is not an acceptable method of identifying a bare conductor? Mark one answer
A Application of a warning notice
B Application of sleeving
C Application of tape
D Painting with a particular colour
Correct Answer: A Application of a warning notice
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 514, page 132
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 514 page 129
31. A warning notice of maximum voltage present must be fixed to all Mark one answer
A Current using equipment operating without a carrying handle, having a mass exceeding 18 kg
B Equipment operating in excess of a nominal voltage of 230 V to earth and where such voltage would not normally be expected
C Single-phase motors above 10 kW
D Switchgear whose operation cannot be observed by the operator
Correct Answer: B Equipment operating in excess of a nominal voltage of 230 V to earth and where such voltage would not normally be expected
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 514.10.1, page 135
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 514.10.1, page 132
32. Which one of the following conductors of an A.C. circuit may individually enter a ferromagnetic enclosure? Mark one answer
A An additional parallel neutral conductor identified with brown sleeving
B An additional protective conductor in parallel with the steel wire armour of a cable
C An earthing conductor with a cross sectional area of at least 25 mm2
D The line conductor of a three-phase 4-wire circuit
Correct Answer: B An additional protective conductor in parallel with the steel wire armour of a cable
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 521.5.1, page 139
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 521.5.1, page 136
33. A single-phase circuit using 2.5 mm2 single- core thermoplastic cables in conduit supplies a design current of 20 A. If the cables are 15 metres long and have a rated voltage drop of 18 mV/A/m, the total actual voltage drop will be Mark one answer
A 16.6 V
B 2.5 V
C 5.4 V
D 6 V
Correct Answer: C 5.4 V
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Calculation - formula - mV/A/M - given in tables
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Calculation - formula - mV/A/M - given in tables
34. Thermoplastic insulated and sheathed flat cables with protective conductor, when installed in prescribed zones in a dwelling at a depth of less than 50 mm, must have additional protection by Mark one answer
A A 30 mA RCD
B A cpc the same size as the live conductors
C A disconnection time of 0.4s
D An mcb
Correct Answer: A A 30 mA RCD
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 522.6.202, page 142
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 522.6.202, page 139/140
35. The derating factor to be applied to a cable passing directly through a 50 mm thermally filled cavity wall is Mark one answer
A 0.55
B 0.68
C 0.81
D 0.88
Correct Answer: D 0.88
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 52.2, page 423
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 52.2, page 144
36. Where a person other than a skilled or instructed person may operate a circuit-breaker, it should be designed or installed so that it is not possible to modify the setting or calibration of its overcurrent release without Mark one answer
A Consulting manufacturer's instructions
B Involving the use of a key or a tool
C Isolating the main supply circuit
D Permission from a skilled person
Correct Answer: B Involving the use of a key or a tool
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 533.1.3, page 161
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 533.1.3, page 159
37. As a means of isolation in a circuit, it is not permissible to use a Mark one answer
A Double-pole switch fuse
B Firefighter's switch
C Linked switch
D Semi-conductor device
Correct Answer: D Semi-conductor device
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 537.2.2, page 185
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 537.2.2, page 182
38. The minimum csa of a supplementary bonding conductor protected against mechanical damage and run as a separate cable, should be Mark one answer
A 1.5 mm2
B 2.5 mm2
C 4.0 mm2
D 6.0 mm2
Correct Answer: B 2.5 mm2
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 544.2.3, page 206
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 544.2.3, page 203
39. Where groups of luminaires are divided between the three line conductors of a three-phase system, with only one common neutral, at least one device must be provided that will disconnect Mark one answer
A A single line conductor and the common neutral.
B All line conductors simultaneously
C Each line conductor individually
D The neutral conductor only
Correct Answer: B All line conductors simultaneously
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 559.5.5, page 222
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 559.5.5, page 221
40. Circuits supplied by a generator set which is not permanently fixed and used for temporary supplies, must have additional protection by a Mark one answer
A 100 mA RCD
B 30 mA RCD
C BS 88 device only
D Double pole circuit-breaker only
Correct Answer: B 30 mA RCD
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 551.4.4.2, page 210
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 551.4.4.2, page 208
41. A suitable supply for safety services is a Mark one answer
A Mains operated generator
B Non-earthed transformer
C Primary cell or cells
D Standard mains supply
Correct Answer: C Primary cell or cells
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 560.6.1, page 226
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 560.6.1, page 224
42. Four of the tests identified in BS 7671 are
1 insulation resistance
2 polarity
3 protection by SELV
4 continuity of conductors.
The correct sequence for these tests to be carried out is Mark one answer
A 1, 2, 3, 4
B 2, 3, 1, 4
C 4, 1, 3, 2
D 4, 2, 3, 1
Correct Answer: C 4, 1, 3, 2
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 643, page 233
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 643, page 231
43. Before an Electrical Installation Certificate is issued for any installation, any defects or omissions in the installation work covered by the certificate, shall be Mark one answer
A Corrected
B Noted for any future testing of the installation
C Recorded
D Reported to the person ordering the work
Correct Answer: A Corrected
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 644.1.1, page 238
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 644.1.1, page 236
44. The result and extent of a Periodic Inspection and Test should be recorded and given to the Mark one answer
A Installation designer
B Original installer
C Person ordering the inspection
D Representative of the distributor
Correct Answer: C Person ordering the inspection
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 653.6, page 240
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 653.6, page 238
45. A legible diagram, chart or table relating to an installation must be provided to indicate the Mark one answer
A Capacity of each distribution board
B Name of the distributor
C Route followed by each circuit
D Type and composition of each circuit
Correct Answer: D Type and composition of each circuit
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 514.9.1 (i), page 135
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 514.9.1, page 132
46. Which one of the following is not included in the scope of Section 704 of BS 7671? Mark one answer
A Construction site canteens
B Construction work on a new building
C Earthworks
D Engineering works
Correct Answer: A Construction site canteens
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 7041.1.1, page 258
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 704.1.1, page 256
47. In Zone 2 of an indoor swimming pool, where water jets are not likely to be used for cleaning purposes, what is the minimum degree of protection? Mark one answer
A IPX2
B IPX4
C IPX5
D IPX8
Correct Answer: C IPX5
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 702.512.2, page 249
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.512.2 (iii), page 246
48. In a bathroom the protective measure of placing out of reach is Mark one answer
A Allowed in all zones
B Allowed in zone 2 only
C Allowed in zones 1 and 2
D Not allowed
Correct Answer: D Not allowed
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 701.410.3.5, page 243
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.410.3.5, page 241
49. In a bathroom, where the space below the bathtub or shower basin is accessible without the use of a tool, this space is classified as Mark one answer
A Outside the zones
B Zone 0
C Zone 1
D Zone 2
Correct Answer: C Zone 1
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 701.2, page 246
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Figure 701.2, page 244
50. If using an enclosure to provide basic protection for SELV or PELV inside zones 0, 1 or 2 of a room containing a bath, the minimum degree of protection is Mark one answer
A IP2X
B IP4X
C IPX4
D IPX7
Correct Answer: A IP2X
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 702.414.4.5 to 416.2.1, page 80
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.414.4.5 to 416.2.1, page 74
51. In Zone 1 of a bathroom, switches protected by SELV are permitted at a nominal ac voltage not exceeding Mark one answer
A 110V
B 12V
C 25V
D 50V
Correct Answer: C 25V
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 701.55 (vii), page 244
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.55 (iii), page 242
52. When underfloor heating is provided in a swimming pool, the electric heating unit embedded in the floor should incorporate an earthed metallic sheath connected to Mark one answer
A An independent earth electrode
B The local supplementary equipotential bonding
C The main earthing terminal of the installation
D The main protective equipotential bonding
Correct Answer: B The local supplementary equipotential bonding
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 702.55.1 (ii), page 250
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.55.1 (ii), page 248
53. Supplementary bonding in a bathroom may only be omitted if certain conditions are met. Which of the following is not a required condition? Mark one answer
A All circuits must be connected in a radial arrangement
B All circuits must be protected by a 30 mA RCD
C All circuits must disconnect as required by 411.3.2
D All extraneous-conductive-parts are effectively connected to the protective equipotential bonding
Correct Answer: A All circuits must be connected in a radial arrangement
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 701.415.2 (iv, v, vi), page 243
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.415.2 (iv,v,vi), page 241
54. When installing wiring systems in Zone 1 of a swimming pool, junction boxes may Mark one answer
A Be used without special precautions
B Not be used under any circumstances
C Only be used if they are to IPX8
D Only be used in the case of SELV circuits
Correct Answer: D Only be used in the case of SELV circuits
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 702.522.24, page 249
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.522.24, page 247
55. The minimum protection required for SELV equipment in a hot air sauna room is Mark one answer
A IP24 or IPX4B
B IPX3 or IP3X
C IPX5 or IP55
D IPXXB or IP2X
Correct Answer: D IPXXB or IP2X
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 703.414.4.5 , page 256
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 703.414.4.5, page 254
56. An external influence has a general category code of A. This code indicates Mark one answer
A Capability
B Environment
C Materials
D Temperature
Correct Answer: B Environment
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 5, page 492
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 5, page 445
57. What is the rating factor for a 60℃ thermosetting cable installed in an ambient air temperature of 40℃? Mark one answer
A 0.82
B 0.85
C 0.87
D 0.91
Correct Answer: A 0.82
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 4B1, page 441
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 4B1, page 394
58. The rating factor for 70℃ thermoplastic cables buried direct in the ground where the ambient ground temperature is 15℃ is Mark one answer
A 0.77
B 1
C 1.04
D 1.05
Correct Answer: D 1.05
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 4B2, page 441
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 4B2, page 394
59. What does an external influence with a classification of AD7 indicate? Mark one answer
A Dust in the atmosphere
B High levels of vibration
C Humidity
D Immersion in water
Correct Answer: D Immersion in water
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 5, page 492
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 5, page 446
60. Which of the following should individuals state when making out and signing an Electrical Installation Certificate? Mark one answer
A The approval body they belong to
B The company they are acting for
C The name of their insurance company
D Their relevant qualifications
Correct Answer: B The company they are acting for
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 6, page 508
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 6, page 463