18th Edition Test 2

You have 120 minutes (2 hours) to answer 60 18th Edition Questions. You must score at least 36 to pass. You may check answers after each question or wait until the end of the test to view your results. Click the start button to begin. Best of luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
1. BS 7671 does not apply to Mark one answer
A Mains voltage alarm systems
B Railway signalling equipment
C Site built switchboards
D Site fabricated cable enclosures
Correct Answer: B Railway signalling equipment
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 110.2 (ii), page 21
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 110.2 (ii), page 16
2. Which of the following installations is excluded from the scope of BS 7671? Mark one answer
A A permanent electrical installation in a caravan
B A temporary electrical installation on a construction site
C Equipment of mobile and fixed offshore installations
D Highway power supplies and street furniture
Correct Answer: C Equipment of mobile and fixed offshore installations
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 110.2 (v), page 21
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 110.2 (v), page 16
3. It should be verified that any addition to an existing installation has Mark one answer
A A similar wiring system to that used in the existing installation
B A supply separate from that of the existing installation
C Been treated as being entirely separate from the existing installation
D Not impaired the safety of the existing installation
Correct Answer: D Not impaired the safety of the existing installation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 132.16, page 26
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 132.16, page 21
4. Which one of the following parts of BS 7671 contains greater detail of Selection and Erection of Equipment? Mark one answer
A Part 1
B Part 3
C Part 5
D Part 6
Correct Answer: C Part 5
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Contents, page 127
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Contents, page 124
5. What would an installation with a nominal voltage of 120 V AC between conductors be designated as? Mark one answer
A Extra-low voltage
B Low voltage
C Medium voltage
D Reduced voltage
Correct Answer: B Low voltage
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Definitions - Voltage, Nominal , page 44
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Definitions - Voltage, Nominal, page 38
6. The conductor which connects together the MET and all exposed conductive parts is the Mark one answer
A Bonding conductor
B Circuit protective conductor
C Line conductor
D Protective bonding conductor
Correct Answer: B Circuit protective conductor
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 2.1, page 45
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Figure 2.1, page 39
7. Which of the following supply characteristics would need to be ascertained for an installation? Mark one answer
A Number of points of utilisation
B The external earth fault loop impedance
C The supply cable type
D The supply transformer type
Correct Answer: B The external earth fault loop impedance
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 313.1 (iv), page 55
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 313.1 (iv), page 49
8. Which of the following is not a characteristic of the supply? Mark one answer
A Emergency switching
B External earth loop impedance Ze
C Frequency
D Nominal voltage
Correct Answer: A Emergency switching
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 313.1, page 56
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 313.1, page 49
9. The earthing arrangement for the system shown is classified as Mark one answer
A TN
B TN-C-S
C TN-S
D TT
Correct Answer: C TN-S
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 3.8, page 54
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Figure 3.8, page 48
10. The electrical system in which all exposed-conductive-parts of an installation are connected to an earth electrode, which is electrically independent of the source earth, is Mark one answer
A TN-C
B TN-C-S
C TN-S
D TT
Correct Answer: D TT
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 312.2.2.1, page 55
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 312.2.2.1, page 49
11. Which one of the following ensures safe inspection, testing and maintenance for all installations? Mark one answer
A Division of the installation into circuits
B Protection of the installation by a 30 mA RCD
C Regular calibration of instrumentation
D Regular operational testing of an SPD
Correct Answer: A Division of the installation into circuits
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Figure 314.1, page 56
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 314.1(ii), page 50
12. Which one of the following should consider measures to reduce the effects of EMI in an installation with regard to electromagnetic compatibility? Mark one answer
A The BSI
B The client or owner
C The designer
D The distributor
Correct Answer: C The designer
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 332.2, page 57
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 332.2, page 51
13. Where particular risks of fire exist in an area of high density occupation with difficult conditions of evacuation, the external influence code would be Mark one answer
A AD4
B BD3
C BD4
D CA1
Correct Answer: C BD4
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 5, page 492
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 5, page 446
14. Which of the following is not considered as a potential source of electromagnetic disturbance? Mark one answer
A Electric fires
B Electric motors
C Lifts
D Rectifiers
Correct Answer: A Electric fires
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 444.4.1, page 110
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 444.4.1, page 108
15. Where measures are taken against electromagnetic disturbances, what are the minimum nominal dimensions of a flat cross section bonding ring network conductor? Mark one answer
A 10mm x 5mm
B 16mm x 8mm
C 25mm x 3mm
D 6mm x 4mm
Correct Answer: C 25mm x 3mm
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 444.5.3, page 116
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 444.5.3, page 114
16. Which of the following will provide overload protection? Mark one answer
A Circuit-breaker
B Disconnector
C Linked switch
D RCD
Correct Answer: A Circuit-breaker
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 432.1, page 94
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 432.1, page 88
17. Which of the following is a method of fault protection? Mark one answer
A Insulation of live parts
B Placing out of reach
C Protection by double or reinforced insulation
D Protection by obstacles
Correct Answer: C Protection by double or reinforced insulation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Section 412.1.1, page 75
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 412.1.1, page 69
18. A BS EN 61558-2-5 shaver socket is an example of protection by Mark one answer
A Barriers and enclosures
B Class I equipment
C Electrical separation
D Solid earthing
Correct Answer: C Electrical separation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Knowledge
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Knowledge
19. If a circuit forming part of a 230 V TT system has an earth fault loop impedance value (Zs) of 500 Ω the rated residual operating current of an RCD would need to be equal to or less than Mark one answer
A 100 mA
B 30 mA
C 300 mA
D 500 mA
Correct Answer: A 100 mA
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 41.5, page 70
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 41.5, page 64
20. A 32A BS 88-2 fuse is used to protect a distribution circuit. What would the maximum permitted value of earth fault loop impedance (Zs) be? Mark one answer
A 0.91Ω
B 0.99Ω
C 1.6Ω
D 1.7Ω
Correct Answer: D 1.7Ω
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 41.4, page 69
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 41.4, page 63
21. Which of the following types of fuse system is a BS88-2 fuse? Mark one answer
A B
B C
C D
D E
Correct Answer: D E
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 41.4, page 70
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 41.4, page 63
22. When using a non-metallic hand-held piece of equipment, the maximum temperature of any accessible part is Mark one answer
A 30℃
B 45℃
C 55℃
D 65℃
Correct Answer: D 65℃
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 42.1, page 91
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 42.1, page 85
23. In a location where a particular risk of fire exists, any temperature cut-out device must Mark one answer
A Be at least IP5X
B Be reset automatically
C Be reset manually only
D Have no reset facility
Correct Answer: C Be reset manually only
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 422.1.3, page 86
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 422.1.3, page 81
24. Which one of the following is a situation where overload protection devices may be omitted for safety reasons? Mark one answer
A The supply circuit of a goods lift
B The supply to a burglar alarm panel
C The supply to a car park barrier
D The supply to a fire alarm
Correct Answer: D The supply to a fire alarm
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 433.3.3, page 96
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 433.3.3, page 90
25. What would an overload current result from? Mark one answer
A A disconnected conductor touching an exposed conductive part
B A motor running current exceeding the protective device rating
C Damage to the insulation between live conductors
D Penetration of a cable by a nail
Correct Answer: B A motor running current exceeding the protective device rating
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Part 2, page 39
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Part 2, page 34
26. Which of the following situations is not to be considered when considering overvoltage control? Mark one answer
A Damage to cultural heritage
B Interruption of public services
C Loss of human life
D Loss of livestock life
Correct Answer: D Loss of livestock life
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 443.4, page 107
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 443.4, page 101
27. Which one of the following situations is likely to cause severe, temporary overvoltage in an installation? Mark one answer
A Loss of line conductor in a high voltage system
B Loss of line conductor in a low-voltage system
C Loss of neutral conductor in a low voltage system
D Loss of protective conductor in a high voltage system
Correct Answer: C Loss of neutral conductor in a low voltage system
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 442.1.1 (v), page 102
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 442.1.1 (v), page 96
28. When selecting wiring systems for safety services, the type of cable that should be used in fire conditions should comply with the test requirements of Mark one answer
A BS 5467
B BS 6231
C BS EN 50200
D IEC 60331-1
Correct Answer: C BS EN 50200
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 560.8.1 (iii), page 228
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 560.8.1 (iii), page 226
29. To prevent circulating eddy currents in steel conduit, trunking or cable armouring Mark one answer
A All live conductors of a circuit must be contained in the same enclosure
B Line and neutral conductors are to be kept separate
C Only dc must be used
D The enclosures should be sufficiently earthed
Correct Answer: A All live conductors of a circuit must be contained in the same enclosure
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 521.5.1, page 139
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 521.5.1, page 136
30. What does a device intended to cut off all voltage from an installation provide? Mark one answer
A Discrimination
B Emergency switching
C Functional switching
D Isolation
Correct Answer: D Isolation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Part 2, page 37
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Part 2, page 31
31. Where the main earth terminal is separate from main switchgear, a permanent label should be fixed in a visible position with the wording Mark one answer
A Danger Earth Connection - Do Not Remove
B Danger Electrical Connection - Do Not Remove
C Safety Earth Connection - Do Not Remove
D Safety Electrical Connection - Do Not Remove
Correct Answer: D Safety Electrical Connection - Do Not Remove
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 514.13.1, page 136
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 514.13.1, page 133
32. A label marked with the words ‘Safety Electrical Connection - Do Not Remove’ must be fixed at or near the Mark one answer
A Connection to each earth electrode
B Control gear for discharge lighting
C Final circuit fuse
D Supply of the fire alarm circuits
Correct Answer: A Connection to each earth electrode
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 514.13.1 (i), page 136
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 514.13.1 (i), page 133
33. A non flame propagating wiring system having a maximum internal cross-sectional area of 710 mm2 Mark one answer
A Must be internally sealed
B Must be internally sealed if passing through a brick wall
C Need not be internally sealed
D Need only be sealed if passing through an insulating partition
Correct Answer: C Need not be internally sealed
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 527.2.3, page 150
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 527.2.3, page 147
34. To what depth should cables that are placed directly in the ground be buried at? Mark one answer
A They should be buried not less than 0.75 m
B They should be buried not less than 1.5 m
C They should be buried sufficiently to allow easy access
D They should be buried sufficiently to avoid damage
Correct Answer: D They should be buried sufficiently to avoid damage
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 522.8.10, page 143
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 522.8.10, page 141
35. The derating factor to be applied to a cable passing directly through a 200 mm thermally filled cavity wall is Mark one answer
A 0.51
B 0.63
C 0.78
D 0.88
Correct Answer: B 0.63
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 4, Item 2.6, page 423
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 52.2, page 144
36. Which of the following types of SPD are most suitable for installation at the origin of the supply to protect against overvoltage? Mark one answer
A Type0
B Type1
C Type3
D Type4
Correct Answer: B Type1
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 534.4.1.1 (i), page 164
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 534.4.1.1 (i), page 161
37. Which one of the following can be used as a device for emergency switching? Mark one answer
A 20 A plug and socket-outlet
B Semiconductor devices
C Switched fused connection unit
D Unswitched fused connection unit
Correct Answer: C Switched fused connection unit
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 537.4, page 185
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 537.4, page 181/2
38. Where practical, the main protective equipotential bonding to the gas services in a building should be made within Mark one answer
A 3m of the meter on the consumer’s side
B 3m of the meter on the supply side
C 600mm of the meter on the consumer’s side
D 600mm of the meter on the supply side
Correct Answer: C 600mm of the meter on the consumer’s side
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 544.1.2, page 206
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 544.1.2, page 203
39. The minimum CSA of a supplementary bonding conductor not protected against mechanical damage and run as a separate cable should be Mark one answer
A 1.5 mm2
B 2.5 mm2
C 4.0 mm2
D 6.0 mm2
Correct Answer: C 4.0 mm2
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 544.2.1, page 206
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 544.2.1, page 203
40. A firefighter's switch should comply with which of the following requirements? Mark one answer
A It musn't be more than 3.75m from the ground
B It must be electrically linked
C It must be in a locked location to prevent nuisance operation
D It should be at the main entrance to the building
Correct Answer: D It should be at the main entrance to the building
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 537.4.2.2 (ii), page 188
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 537.4.2.2 (ii), page 185
41. A source for a safety service should be supplied from a Mark one answer
A Capacitor
B DC motor
C Generator set
D Rectifier
Correct Answer: C Generator set
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 560.6.1, page 226
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 560.6.1, page 224
42. What is the name of the document that must be issued following the periodic inspection and testing of an electrical installation? Mark one answer
A Electrical Installation Certificate
B Electrical Installation Condition Report
C Minor Electrical Installation Works Certificate
D Periodic Inspection Report
Correct Answer: B Electrical Installation Condition Report
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 653.1, page 239
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 653.1, page 237
43. The test voltage to be used for an insulation resistance test between the lines of a 400 V three-phase circuit is Mark one answer
A 1000Vdc
B 250Vdc
C 500Vdc
D 750Vdc
Correct Answer: C 500Vdc
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 64, page 234
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 64, page 232
44. By whom should an Electrical Installation Certificate be signed by? Mark one answer
A An electrician
B Competent persons
C The designer of the installation only
D The person ordering the inspection
Correct Answer: B Competent persons
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 644.5, page 238
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 644.5, page 236
45. Which one of the following tests does not need to be carried out in a specific order, in relation to other tests, during an initial verification? Mark one answer
A Continuity of conductors
B Earth fault loop impedance
C Insulation resistance
D Protection by SELV
Correct Answer: B Earth fault loop impedance
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 643.1 paragraph 4, page 233
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 643.1 paragraph 4, page 231/3
46. Electrical equipment installed in Zones 1 and 2 of a bathroom must have a minimum index of protection (IP rating) of Mark one answer
A IP2X
B IP4X
C IPX2
D IPX4
Correct Answer: D IPX4
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 701.512.2, page 244
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.512.2, page 242
47. What is the minimum degree of protection that all equipment installed in hot air saunas should have? Mark one answer
A IP22
B IP3X
C IP4X
D IPX4
Correct Answer: D IPX4
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 703.512.2, page 257
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 703.512.2, page 254
48. Within Zones 0 and 1 of a swimming pool, a protective provision against electric shock should be by means of Mark one answer
A SELV
B non-conducting location
C obstacles
D placing out of reach
Correct Answer: A SELV
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 702.410.3.4.1, page 248
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.410.3.4.1, page 245/6
49. Which one of the following is not classified as an outdoor lighting installation? Mark one answer
A A luminaire on an outside wall of a building, internally fed
B An illuminated road sign
C The illumination for an outdoor monument
D The lighting arrangement for an advertising panel
Correct Answer: A A luminaire on an outside wall of a building, internally fed
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 714.1, page 302
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 714.1, page 293
50. Which one of the following protective measures must be used for switches, not incorporated in equipment, in Zone 1 of a bathroom? Mark one answer
A Non-conducting location
B PELV
C Placing out of reach
D SELV
Correct Answer: D SELV
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 701.512.3, page 244
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.512.3, page 242
51. Outdoor lighting installations must be protected against the effects of external influences. Which one of the following is the minimum degree of protection permitted? Mark one answer
A IP22
B IP24
C IP33
D IP44
Correct Answer: C IP33
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 714.512.2.105, page 303
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 714.512.2.105, page 294
52. In a bathroom, the protective measure of obstacles is Mark one answer
A Allowed in all zones
B Allowed in zone 2 only
C Allowed in zones 1 and 2
D Not allowed
Correct Answer: D Not allowed
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 701.410.3.5, page 243
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 701.410.3.5, page 241
53. What mechanical protection code should equipment on a pontoon in a marina, that is subject to impact to level AG2, have? Mark one answer
A IK08
B IP55
C IPX4
D IPX8
Correct Answer: A IK08
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 709.512.2.1.4, page 272
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 709.512.2.1.4, page 271
54. What minimum classification of mechanical protection should electrical equipment in zones 0 and 1 of a fountain have? Mark one answer
A AG0
B AG1
C AG2
D AG3
Correct Answer: C AG2
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 702.55.3, page 250
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 702.55.3, page 248
55. What is the minimum height of overhead conductors on caravan sites, when installed in vehicle movement areas? Mark one answer
A 3.0m
B 3.5m
C 5.8m
D 6.0m
Correct Answer: D 6.0m
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 708.521.7.3, page 268
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 708.521.7.3, page 266
56. Which one of the following is the correct grouping factor for six circuits bunched on a surface? Mark one answer
A 0.45
B 0.55
C 0.57
D 0.69
Correct Answer: C 0.57
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Table 4C1, page 443
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Table 4C1, page 396
57. An external influence has a general category code of B. What does this code indicate? Mark one answer
A Capability
B Environment
C Temperature
D Utilisation
Correct Answer: D Utilisation
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 5, page 492
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 5, page 445
58. A circuit is protected by a 20 A BS 3036 semi-enclosed fuse. What is the minimum permissible current rating (Iz) of a conductor protected by this fuse? Mark one answer
A 20.0 A
B 27.6 A
C 29.4 A
D 36.0 A
Correct Answer: B 27.6 A
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: 433.1.202 and 433.1.1, page 95
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: 433.1.202, page 89
59. Equipment is being installed that must be capable of being immersed in water and must withstand a temperature range of -5℃ to +40℃. What are the classification categories of external influences for this equipment? Mark one answer
A AA4 and AF3
B AA6 and AD5
C AD7 and AA4
D AK2 and AD7
Correct Answer: C AD7 and AA4
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Appendix 5, page 446
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Appendix 5, page 446
60. Where can details on current-carrying capacity and voltage drop for busbar trunking and powertrack systems be found? Mark one answer
A Appendix 12
B Appendix 14
C Appendix 15
D Appendix 8
Correct Answer: D Appendix 8
Reference:
• Amendment 2 (Brown Book) Reference: Contents, page 533
• Amendment 1 (Blue Book) Reference: Page 487